Creatief schrijven

Creatief schrijven is een manier van schrijven die boeiende teksten genereert, de lezer kan daardoor beter zijn aandacht erbij houden. Het tegenovergestelde van creatief schrijven is het gebruiken van clichés. Clichés zijn bekende vormen van beeldspraak die in het dagelijks leven regelmatig gebruikt worden. Het maakt de tekst “gewoon” en minder boeiend voor de lezer. Hieronder vier aandachtspunten om beter creatief te schrijven.!

Het schrijven van een goed verhaal

Het schrijven van een goed verhaal ontstaat, doordat de boodschap prettig ingepakt wordt op papier. Vaak helpt het als de eerste gedachte wordt opgeschreven, hierdoor verkrijg je een origineel en creatief verhaal. Om het verhaal goed in te pakken kun je gebruik maken van vergelijkingen, metaforen en tijdlijn aanpassingen. Vooral de tijdlijn aanpassingen kunnen een sterke verbetereing realiseren, omdat deze de gedachte verzetten.

Laat zien met tekst

Creatief schrijven wordt flink versterkt door te visualiseren met tekst. Dat wil zeggen dat er goed omschreven moet worden wat er ervaren dient te worden. Hiervoor kun je de vijf zintuigen gebruiken, namelijk:

  • Horen
  • Zien
  • Voelen
  • Ruiken
  • Proeven

Door deze vijf zintuigen juist en gedoseerd te beschrijven, wordt her verhaal beeldender voor de lezer!

Dicht bij de lezer staan

Het verhaal leest prettiger, wanneer de lezer het idee heeft dat het hem verteld wordt. Het is daarom zaak om menselijk te schrijven. Gewoon schrijven gaat al snel over in creatief schrijven, wanneer de tekst zo geschreven wordt dat deze dicht bij de lezer staat.

Hou het kort

Het schrijven van een korte creatieve tekst is lastiger, dan een lange tekst. Het zorgt er echter voor dat het verhaal boeiender blijft om te lezen. Een beter betrokken lezer, neemt de informatie beter in zich op. Dit is uiteindelijk toch het doel van uw tekst. Probeer de tekst daarom kort en bondig te houden, zonder dat de tekst wordt afgeraffeld.

Artikelen

Blog

Een blog is een belangrijk onderdeel van het internet op dit moment, maar wat is bloggen nu precies?

Wat is bloggen?

Een blog is een overzicht van tekst berichten, blogs, die gaan over een bepaald onderwerp. Over het algemeen worden blogs gebruikt voor nieuws, betogen, ontwikkelingen en educatieve doeleinden. U kunt ee

Lees meer...

Zelf een boek schrijven

Voor velen is het een droom, waarom zou u niet eens een poging wagen? Zelf een boek schrijven! Uw kennis, mening of verhaal is dan beschikbaar voor de wereld om te lezen op een moment dat het hen goed uitkomt. Uw kennis is vereeuwigd voor overdracht, waardoor het niet verloren zal gaan. Zelf e

Lees meer...

Contact