Zelf een boek schrijven
Voor velen is het een droom, waarom zou u niet eens een poging wagen? Zelf een boek schrijven! Uw kennis, mening of verhaal is dan beschikbaar voor de wereld om te lezen op een moment dat het hen goed uitkomt. Uw kennis is vereeuwigd voor overdracht, waardoor het niet verloren zal gaan. Zelf een boek schrijven kan op talloze manieren gemotiveerd worden. Om u te helpen om van start te gaan hebben we een stappenplan voor u in elkaar gezet!
Boek schrijven stappenplan
Een boekschrijven is een uitgebreide taak die veel planning en structuur vereist. Het is daarbij een creatief proces dat u zelf mag indelen. Als u op zoek bent naar een rode draad om van start te komen, bent u hier op juiste plaats. Hier staat het schrijven van een boek omschreven in vijf kritieke stappen
1. Groeiperiode
U heeft wellicht een idee of inspiratie over wat uw boek moet gaan inhouden. Begin echter niet direct met schrijven. Noteer de de ideeën en laat er een periode overheen gaan. Gaandeweg bedenkt u nieuwe dingen die versterken over veranderingen realiseren. Langzaam maar zeker ontstaat er een totaalplaatje, als u het idee heeft dat alles omvat wordt gaat u pas verder naar stap twee. Ideeën zullen echter binnen blijven komen, blijf schrijven!
2. Research
In deze fase ga je het idee koppelen aan personages. Hierdoor krijgt het idee de eerste ruwe vorm van een verhaal. Is uw personage een bekend karakter, dan heeft u de nodige voorkennis. Is deze bijvoorbeeld een huisarts, ga dan eens na wat voor kenmerken deze hebben, zodat het verhaal een passende vorm zal krijgen.
3. Bepalen van verhaallijnen
Het is tijd om de ideeën te structureren tot een verhaal. Hiervoor dient u te bepalen wat het belangrijkste onderdeel van uw boek worden. Het kan helpen om uw boek te presenteren in een fictieve trailer van een film. Daarin worden de hoofdlijnen vaak al weergegeven.
Bepaal vervolgens welke personage welk hoofdprobleem ondervindt, het is belangrijk dat u daar niet vanaf wijkt tijdens het schrijven.
Zet nu per tijdlijn de gebeurtenissen op een rij, verbindt deze tijdlijnen vervolgens met elkaar door elementen aan de tijdlijn toe te voegen.
4. Begin met het schrijven van dialogen
Hier begin je te experimenteren of de dialogen tot een boeiend geheel gemaakt kunnen worden. Krijg je de persoonlijkheden niet gematcht? Ga dan een stap terug, pas het aan en probeer het opnieuw. Pas als de essentiële dialogen boeiend gemaakt kunnen worden kunt u door gaan met de volgende stap.
5. Vul het verhaal in
Nu de essentiële dialogen staan is het verhaal tot stand gekomen, vul het verhaal nu aan met het omgevingsverhaal! Dat betekend, schrijven, herschrijven, schrijven en weggooien tot u zelf tevreden bent. Het is voor velen een goede druk om een deadline op te leggen, schrijf deze op en hang deze op een duidelijk zichtbare plaats. Dit verhoogd de druk om door te werken.